Connect with us

Regija

BEBA HEROJ, koja je na rođenju zbog korone ostala bez majke, USKORO IDE KUĆI

Mališan, koji je rođen 10 nedjelja prije termina, dok mu je majka umirala na respiratoru od korone, jede na flašicu, a uskoro će ga skinuti s kiseonika i nadaju se da će već sljedeće nedjelje izaći iz bolnice

Maleni Aleksandar Ivanović, koji je rođen sa svega 920 grama, za dva mjeseca života izborio se s velikim nedaćama, dosegao 1.740 grama i uskoro će kući iz Kliničkog centra Niš.

Mališan heroj nadljudskim naporima ljekara došao je na svijet živ tokom porođaja trudnice na respiratoru oboljele od kovida Brankice Ivanović iz okoline Vranja, koja je tog 27. jula i i preminula, piše Kurir.

Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, kaže za Kurir da je beba dobro i da je teška 1.740 grama.

– Bebica već tri nedelje nije na respiratoru, stara je 57 dana. Polako ali sigurno dobija na težini i ako sve bude u redu, kao što je sada, vrlo brzo bi trebalo da ide kući – ističe dr Janković.

Majka reanimirana nekoliko puta tokom porođaja

Mališan, čija majka je nekoliko puta reanimirana tokom porođaja kako bi bar on bio spasen, i dalje je u inkubatoru. Dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne njege Klinike za dječje interne bolesti KC Niš, kaže za Kurir da beba treba da teži dva kilograma da bi je otpustili kući, čemu se ubrzo i nadaju.

FOTO: BRANISLAV IVANOVIĆ / FACEBOOK
FOTO: BRANISLAV IVANOVIĆ / FACEBOOK

– Dijete je dobilo ocjenu dva na rođenju – srčana radnja, disanje, boja kože, sve je bilo loše, odmah je stavljeno i na respirator. Ipak, ultrazvuk glave je pokazao da nema nikakvih promjena na mozgu, da ima normalne reflekse, što je najvažnije. Ali zbog toksičnog dejstva kiseonika mališan ima slabljenje očnog živca, odnosno imaće problem s vidom. To može da se koriguje, vjerovatno će nositi naočare. Prije nego što ga otpustimo, ovih dana ćemo organizovati transport u Dječju kliniku “Tiršova” u Beogradu, gdje će ga po pozivu pregledati čuveni oftalmolog prof. dr Ana Oros, pa će dalje otac organizovati kontrole. Mališan može imati i hronične probleme s plućima, kao što su astma i bronhitis, usljed apsolutne nezrelosti – naglašava dr Milojević i dodaje da je dijete imalo vrlo kratko žuticu uobičajenu za novorođenče, ali i drugu vrstu žutice, zbog toksičnih efekata lijekova i nezrele jetre.

I pored svega, naglašava dr Milojević, očekuju da dijete uskoro zdravo izađe iz bolnice.

– Trenutno je bez antibiotika, djelimično jede preko sonde, a učimo ga i da sisa, pa dio hrane uzima na flašicu. Neophodno je da dnevni unos hrane ide isključivo preko flašice, da dobro mokri, da nema infekcija i da dodaje na kilaži sve do dva kilograma, pa da ide kući. Ako sve bude u redu ove nedjelje, a sve ukazuje na to, već naredne možemo da ga otpustimo, a najdalje za 10 do 14 dana – kaže dr Milojević.

Beba skinuta s respiratora 25. dana života

– Ali već poslije tri dana dijete je imalo problem pa smo morali da ga vratimo na respirator. Sve je nesigurno kad je dijete rođeno 10 nedjelja prije vremena. Ali djeluje da sve izlazi na dobro. Već tri nedjelje nije na respiratoru, skinuli smo ga kad je imao 1.110 grama. I dalje je na kiseoniku. Trenutno je na 30 odsto kiseonika, koji ide difuzno u inkubator. I računamo da ćemo ubrzo da ga skinemo i da se vratimo na 21 odsto kiseonika, koliki je procenat u sobnom vazduhu – priča dr Milojević i naglašava:

– Svaki organ je nezreo i očekujete da svaki ima ispad u svojim funkcijama. Ali sada očekujemo najbolje, vjerujemo da je najgore prošlo i planiramo skori otpust.

“Samo da moj Aleksandar veliki bude živ i zdrav”

Branislav Ivanović s nestrpljenjem iščekuje da jedinca dovede u porodičnu kuću.

– Vidio sam ga kroz staklo. Jedva čekam da izađe. Rekli su mi da bi trebalo da bude u inkubatoru dok ne dođe to tih devet punih mjeseci, koliko je trebalo da bude u stomaku, a to će biti za dve nedjelje. Stalno se molim za njegovo zdravlje – priča za Kurir Branislav, koji je i juče, na praznik rođenja Presvete Bogorodice, išao u crkvu.

Poslije svega što ga je snašlo, kaže:

– Dobro sam, imam i ja neku terapiju. Teško je, ne daj bože nikome. Šta da radimo, ostala je uspomena na moju suprugu. Bog određuje sve. Samo da mi je sin živ i zdrav i da napreduje. Moj Aleksandar veliki, kako mu tepam. Imam sestre bliznakinje, pomagaće mi. I one imaju djecu, sad ćemo se svi radovati njegovom dolasku.

Brojke 920 grama imao na rođenju 1.740 grama ima Aleksandar 2.000 grama treba da ima da bi izašao iz bolnice.

Advertisement
Komentarišite

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Flag Counter

Trending

Copyright © EKSTREMNO.NET . Created by Dizajn Arena