Connect with us

BiH

Inspektor naredio zatvaranje Zeničke obilaznice, iskočila dilatacija na mostu Klopče

Radne dizalice još uvijek su na lokacijama i kranovi još uvijek su na licu mjesta

JP Autoceste FBiH pustile su u promet dio autoceste na Koridoru 5C, nazvan Zenička obilaznica, a koji se sastoji od tri poddionice, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica bez upotrebne dozvole, a danas su se oglušili i na naredbu građevinskog inspektora da zatvore trasu.

Kako saznaje NAP samo 36 sati nakon što je otvorena trasa od 11 kilometara dilatacija na mostu Klopče je iskočila, te se danas saobraćalo samo jednom trakom na ovom mjestu.

Dilatacija je posebni konstruktivni element kod mostova.

Današnja posjeta građevinskog inspektora nije ništa značila za rukovodstvo JP Autocesta na čijem je čelu je Adnan Terzić (SBB).

Iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH za Patriju je potvrđeno da kompletna dionica još uvijek nema izdatu upotrebnu dozvolu.

„Dionica Zenica sjever – Zenica jug tzv. zenička obilaznica je izgrađena kroz tri ugovora o izgradnji potpisana u različitim vremenskim periodima za dionice Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i Donja Gračanica – tunel Zenica (južna sekcija). Tako je za poddionicu Drivuša- Klopče obavljen tehnički pregled sa pozitivnim ishodom i u narednim danima očekuje se odobrenje za upotrebu, dok je za poddionice Klopče-Donja Gračanica i Donja Gračanica – Tunel Zenica (južna sekcija) u toku postupak dobijanja iste.

Radovi na 11 km autoceste su završeni i po proceduri za izdavanje upotrebne dozvole završen je i predat Izvještaj izvođača radova i nadzora o spremnosti građevine za korištenje, odnosno meritorni dokument kojim se potvrđuje da su dionice spremne za promet. S druge strane ugovorna obaveza po FIDIC-u jeste puštanje u probni rad završenih dionica“, kazali su iz Ministarstva prometa FBiH za Patriju.

Inače, ranije je obećano da će se dionica pustiti na dan 25. novembar.

“Planirano je da susjedna dionica Gračanica – Donja Vraca do tada završi dio poslova do petlje u Hecama da se može pustiti u funkciju 11 kilometara autoceste. Svečano otvorenje dionice planirano je za 25. novembar, Dan državnosti BiH”, kazali su u januaru 2020. iz JP Autoceste.

Zenička obilaznica predstavlja jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru Vc u BiH zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode.

Na tu ‘spektakularnu’ ranije najavljenu svečanost došao je tek predstavnik JP Autoceste FBiH inženjer Reuf Kadrić koji je istakao da je kompletna dionica autoputa duga oko 11 kilometara te da se radi o vrlo zahtjevnom projektu, prvenstveno zbog konfiguracije terena.

Radne dizalice još uvijek su na lokacijama i kranovi još uvijek su na licu mjesta.

Autor: NAP

Advertisement
Komentarišite

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Flag Counter

Trending

Copyright © EKSTREMNO.NET . Created by Dizajn Arena