Connect with us

BiH

Stao je rat, ali je ostao mentalitet agresivnosti

Činjenica je da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio jednu brutalnu agresiju susjeda na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ta agresija je bila i vojna i politička (politička, prije svega). Vojna agresija je zaustavljena, jer su vojni efektivi agresora pobijeđeni.

Ali politička agresija nije prestala, jer njene ideologije, zagovornici i protagonisti nikada nisu pobijeđeni, niti odbačeni u društvima iz kojih dolaze, poručio je u izjavi za „Dnevni avaz“ Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, a povodom 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Postignut napredak

– No, Dejtonski je sporazum, osim mira, donio i nadu i priliku za normalan život i razvoj i za Bosnu i Hercegovinu i za njene susjede. Kao potpisnice mirovnog sporazuma, te države su dobile priliku da isprave svoje greške, koje su počinile prema Bosni i Hercegovini. Nažalost, u posljednjih nekoliko godina tamo su na vlast došle snage koje zajedno sa svojim satelitima u Bosni i Hercegovini pokušavaju potkopati i ono malo napretka koji je implementacijom jednog dijela Dejtona postignut – dodaje Kavazović.

I danas se, kako ističe, pitamo šta se promijenilo u odnosu na devedesete godine prošlog stoljeća.

 

  • Kavazović: Politička agresija nije prestala

    Kavazović: Politička agresija nije prestala

    FOTO: ARHIV


– Rekao bih, i mnogo i malo. Stao je rat, a ostao mentalitet agresivnosti, pretenzija i neprijateljstva i donekle nagrađena agresija. Mir nije samo odsustvo rata. Nažalost, mnogi su mentalno još blizu 1995. godini. U miru pokušavaju postići ono što nisu mogli u ratu i tako samo iscrpljuju ove države i njihove narode – poručuje poglavar IZBiH.

Temeljna država

Ipak, na kraju ćemo, kako dodaje, „shvatiti da Bosna i Hercegovina nije samo moguća već i nužna država ovog prostora“.- To je njena temeljna karakteristika skoro čitav milenij. Ona je temeljna država Balkana, njegova duša i njegov duh. Njen multietnički karakter, koji je nužno određuje, održava se putem skrivenog, ketmanskog, građanskog karaktera koji je njena najžilavija supstanca, uprkos brutalnom nasilju koje se nad njim provodi – ističe reis Kavazović za naš list.

Dejton je samo jedna kula u očuvanju državnosti

Reisu-l-ulema kaže kako smatra da Bosna i Hercegovina nije samo moguća kao građanska država nego je i nužna kao takva.

– U tome je njena neuništiva snaga. Građanska i sekularna, po svojoj definiciji, ona jeste država svih njenih žitelja koji hoće da budu poštovani u svom identitetu i svom ljudskom dostojanstvu, slobodni u svojoj vjeri i svom uvjerenju. Dejton, kako ga volimo zvati, samo je još jedna kula u očuvanju njene državnosti na početku njena drugog milenija. Takvih kula će biti još. Naši prijatelji su njeni kumovi, a ona je naša zemlja koju štitimo državnim patriotizmom. Ona ima svoje institucije i svoja obilježja, kao zajedničko dobro svih nas – kaže reis Kavazović.

¸(avaz)

Advertisement
Komentarišite

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Flag Counter

Trending

Copyright © EKSTREMNO.NET . Created by Dizajn Arena