Connect with us

Svijet

Tramp osudio nasilje u Kapitolu, a ni riječi o opozivu

Donald Tramp (Trump) oglasio se videoporukom nakon što je Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao njegov opoziv. Zanimljivo je da u svom obraćanju uopće nije komentirao odluku o svom opozivu.

– Moji dragi Amerikanci, želim večeras sa vama razgovarati o uznemirujućim događajima koji su se dešavali zadnjih sedam dana. Kao što sam već rekao, napad na Kapitol pogodio je u srce naše zemlje. Naljutio je i povrijedio milione Amerikanaca širom zemlje. Želim biti jasan, osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošle sedmice. Za bilo koji vid nasilja i vandalizma nema mjesta u našoj zemlji kao ni u našem pokretu. Činjenje Amerike velikom opet uvijek se ticalo branjenja vladavine zakona, podržavanja predstavnika zakona i isticanje naših najsvetijih tradicija i vrijednosti. Nasilni protesti su protiv svega onoga u šta ja vjerujem – rekao je Tramp.

  • Obraćanje Trampa videoporukom

    Obraćanje Trampa videoporukom

    FOTO: AFP


Naveo je da ni jedan njegov iskreni simpatizer nikada ne bi mogao počiniti takvo nešto, niti pokazati nepoštovanje prema sigurnosnim snagama ili prema “bitnoj američkoj zastavi”.

– Ako uradite bilo šta od ovoga, vi ne podržavate naš pokret, već ga napadate i napadate našu zemlju. To ne možemo tolerirati. Proteklu godinu pandemija koronavirusa učinila je teškom. Svjedočili smo političkom nasilju koje je izmaklo kontroli. Svjedočili smo velikom broju nereda, protesta, namjernih zastrašivanja i uništavanja. To mora stati. Bilo da ste pripadnik desnice ili ljevice, demokrata ii republikanac, nikada nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora, nema izuzetaka. Amerika je zemlja zakona. Oni koji su učestvovali u napadu prošle sedmice bit će dovedeni pred pravdu – poručio je Tramp.

Svoje obraćanje nastavio je tražeći od svih “koji su ikada vjerovali u našu agendu da razmišljaju o načinima na koji mogu smiriti tenzije i kako mogu pomoći u promoviranju mira u našoj zemlji”.

– Postoje sumnje da se planiraju novi skupovi u narednim danima, kako ovdje u Vašingtonu tako i širom zemlje. Američka tajna služba me obavijestila o potencijalnim prijetnjama. Svaki Amerikanac zaslužuje da se njegov glas čuje. To je vaše pravo zagarantirano prvim amandmanom, ali ja ne mogu naglasiti dovoljno da ne smije biti nasilja, kršenja zakona i vandalizma, bilo koje vrste. Svi moraju poštovati naše zakone i instrukcije sigurnosnih službi. Naredio sam federalnim agencijama da koriste sve raspoložive resurse, kako bi održali red i mir. Kao i svi vi, bio sam šokiran i istinski tužan zbog onoga što se desilo u Kapitolu prošle sedmice. Želim se zahvaliti milionima Amerikanaca koji su na ovaj događaj reagirali staloženo. U Vašington dovodimo hiljade članova Nacionalne garde kako bi osigurali grad i kako bi se pobrinuli da prijenos vlasti prođe sigurno i bez incidenta – kazao je Tramp.

Naglasio je da je šokiran i istinski tužan zbog onoga što se desilo u Kapitolu prošle sedmice.

 

– Također, želim reći i nekoliko riječi o napadu bez presedana na slobodu govora. Ovo su teška i napeta vremena. Napori da se cenzurira, ukida i stavlja na crnu listu naše sugrađane su sirovi i opasni. Ono što nam je sada potrebno jeste da slušamo jedni druge, a ne da se ušutkujemo. Svi mi možemo birati prema našim postupcima da se izdignemo iznad situacije i da pronađemo zajednički jezik i svrhu. Moramo se fokusirati na poboljšanje interesa cijele nacije, dostavljanje čudotvornih vakcina, pobjeđivanje pandemije, obnovu ekonomije, zaštitu naše nacionalne sigurnosti i pridržavanje vladavine zakona – istakao je Tramp.

Pozvao je sve Amerikance da prevaziđu trenutne osjećanje i postanu jedno.

– Odaberimo da idemo naprijed ujedinjeni, za dobrobit naših porodica, zajednica, i naše zemlje. Hvala vam, Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio Ameriku – zaključio je Tramp u obraćanju.

 

 

(CNN)

Advertisement
Komentarišite

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Flag Counter

Trending

Copyright © EKSTREMNO.NET . Created by Dizajn Arena