Connect with us

Politika

UVJEREN U SNAGU ISTINE Dodik: Ključna riječ za srpski narod kroz istoriju je SLOBODA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je ključna riječ za Srbe kroz istoriju – sloboda, za koju je poginula gotovo polovina srpskog naroda u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Obraćajući se na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Dodik je poručio da mu je drago što je pripadao grupi ljudi koja je odlučila da se ovaj dan obilježava na ovaj način.

Dodik je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da Srbija i Srpska zajedno obilježavaju i ovaj peti datum u godini, kao važan datum srpske nacionalne istorije, stradanja i slobode.

– Tu slobodu smo kroz istoriju shvatali kao slobodu za druge, ne samo za sebe, naivno vjerujući da ćemo oslobađajući bivše jugoslovenske prostore dodijeliti slobodu i mir i narodima koji su sa nama ovdje živjeli vijekovima. To je bila naša istorijska i svaka druga zabluda – ocijenio je Dodik.

Jugoslavija

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da su oni to shvatili kao porobljavanje Srba, a Jugoslaviju kao tranziciju ka svojim nacionalnim državama.

– Na kraju prošlog vijeka ta Jugoslavija se raspala, a Srbi su ostali u uvjerenju da i dalje trebaju da je grade i brane. Nismo se okrenuli na vrijeme stvaranju naše nacionalne srpske države – ukazao je Dodik.

On je naveo da ovaj dan koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes, jedinstvo koje je potrebno i koje je kroz vijekove pokazivalo upravo snagu borbe protiv ogromnih izazova koje su Srbi imali kroz istoriju.

– Naše jedinstvo je potrebno i danas i sa ovim počinjemo sasvim novi pristup tome. Oni koji su nas htjeli podijeliti na ovim prostorima govoreći kako smo neki bosanski, hrvatski, crnogorski i drugi Srbi, to su činili upravo da bi razbili naše jedinstvo – naveo je Dodik.

Žrtve

On je dodao da svima njima želi da poruči da su Srbi jedinstven narod na ovim područjima i da za sebe ne žele ni manje ni više od onoga što je u identitetu drugih naroda.

 

– Zato sam ponosan što u ovom vremenu predstavljam srpski narod u BiH, uzdignuta čela bez imalo oklijevanja, braneći i najsitnije interese srpskog naroda, jer mislim da je to dostojanstveno – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sloboda oko koje se srpski narod okupio je istinska.

Dodik je poručio da nema naroda u okruženju koji je više žrtve dao za slobodu i koji ne može da živi bez slobode.

– Srbi ne mogu da grade svoj društveni i socijalni život bez slobode. Zato smo na meti mnogih procesa i tendencija koje su na ovim prostorima prisutne. Nama pokušavaju da uskrate prava koja daju drugima. Oni veliki i moćni nama kažu da nemamo pravo kao drugi, pa će reći da Kosovo može biti izvan Srbije, a mi ovdje moramo da trpimo nemoguću državu BiH – poručio je Dodik.

Mir

Ističe da je to nešto što se mora istjerati na čistac.

– Kada oni nama kažu da je to nemjerljivo, mi kažemo da jeste. To je nešto što moramo da izborimo političkim sredstvima – napomenuo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je da je mir ključno pitanje srpskog jedinstva, slobode i zastave koja se vijori.

– Sve što radimo moramo da radimo u miru, u političkim procesima. Srbija koja nesumnjivo jača i Republika Srpska svakako imaju potencijal da izgrade svoj politički pristup i stav i da politike koje mi želimo možda baš u vremenu koje dolazi možemo i da ostvarimo – naglasio je Dodik.

Zastava

On je podsjetio da je u Banjaluci uvijek živjela srpska sloboda i jedinstvo, te da se uvijek vijorila srpska zastava, kao i da će tako biti dok god vjetar duva.

– Ovdje u Banjaluci, na Aranđelovdan 1918. godine, ušla je pobjednička srpska vojska, postrojena nedaleko odavde. Tu ćemo u godinama koje dolaze, upravo zbog ovog praznika, obilježiti na dostojanstven način postrojavanje srpske vojske – dodao je Dodik.

On je napomenuo da Srbi moraju jasno da govore o svojim ciljevima.

– Naš nacionalni i svaki drugi cilj je mir, da se borimo za naš identitet koji jeste jezik, pismo, naša vjera, krsna slava, Srpska pravoslavna crkva i mi ne treba o tome da ćutimo. Zato sam uvjeren da počinjemo dug put uspostavljanja nove dimenzije našeg jedinstva, slobode i veličanja naše zastave – rekao je Dodik.

Izrazio je želju da iduće godine na svim kućama gdje žive Srbi na ovaj dan bude istaknuta srpska zastava, da Srbi pokažu da su narod koji zna da njeguje tradiciju i čuva svoj identitet.

– Uvjeren sam da će to tako biti. Uvjeren sam u snagu srpskog naroda, u njegovu mirotvornu ulogu na Balkanu i svugdje gdje žive Srbi – poručio je Dodik.

Zvanice

Na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci svečanoj akademiji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, izaslanik predsjednika Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri u Vladi Srpske.

Tu su bili i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, predstavnici političkih partija vlasti i opozicije.

Akademiju je organizovao Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Republički protokol.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

(srpskainfo)

Advertisement
Komentarišite

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Flag Counter

Trending

Copyright © EKSTREMNO.NET . Created by Dizajn Arena