Connect with us

Muzika

Kako je Balašević napisao pjesmu “Sarajevo će biti, sve drugo će proći” (VIDEO)

“Rekao nam je da je napisao dvije strofe pjesme i da nije mogao da je završi. Izdiktirao nam je te dvije strofe i rekao završite je vi u Sarajevu”

– Bio je prijatelj Sarajeva u momentu kada smo imali malo prijatelja. Barem sa te strane preko Drine. On je bio jedan glasan prijatelj koji je glasno govorio kada je bilo najteže i osuđivao sve što smo doživljavali u Sarajevu – kaže za Faktor Zlatan Fazlić Fazla.

Jedna od pjesama koja je obilježila početak opsade bila je ona – “Sarajevo će biti, sve drugo će proći”, a jedan od autora bio je upravo Balašević. Davorin Popović, Mladen Vojičić Tifa, Zlatan Fazlić Fazla, Ismeta Dervoz… samo su dio grupe vokala koja je pjevala ranjenom gradu. Jedan od autora pjesme bio je i Zlatan Fazlić Fazla, koji se prisjetio kako je ona nastala.

– Sa profesorom Zdravkom Grebom koji, nažalost, više nije sa nama radio sam noćni program i javio se Balašević. U tom momentu on je bio jedini glas razuma iz tadašnje Jugoslavije, odnosno Srbije. Bio je vidno potresen i nikako nije mogao da razumije da se Sarajevo bombarduje. Rekao nam je da je napisao dvije strofe pjesme i da nije mogao da je završi. Izdiktirao nam je te dvije strofe i rekao završite je vi u Sarajevu. Tu istu noć za sat vremena sam napisao refren. Zlaja Arslanagić iz “Crvene jabuke” je napisao muziku. Našli smo Davorina Popovića, Ismetu Dervoz, Mladena Vojičića Tifu, Ranka Rihtmana i ostale i snimili smo pjesmu. To je imalo ogroman značaj. Balašević je bio idol cijeloj generaciji. Svi smo se divili njegovom radu. Nažalost, mislim da nam odlaze najbolji. Otišle su sve gromade, vrlo mi je teško da to prihvatim na neki način.

Reklame
Komentarišite

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *
Reklame
Reklame

Facebook

Reklame

Flag Counter

Aktuelno

Copyright © EKSTREMNO.NET . Created by Dizajn Arena