Connect with us

BiH

RTRS duguje BHRT-u više od 52 miliona KM!

Zbog neprovođenja Zakona o sistemu javnih RTV sevisa u BiH, BHRT je uskraćena za više desetina miliona KM. Najveći dužnik po osnovu neuplaćivanja prihoda od RTV takse prema BHRT-u je RTRS, a ukupni dug premašuje 52 miiliona KM

Uprkos činjenici što je menadžment Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) poduzeo mjere štednje i racionalizaciju svih troškova, uključujući i smanjivanje plata zaposlenih, BHRT je zabilježio gubitak veći od četiri miliona maraka, konstatovano je danas na sjednici Upravnog odbora (UO) koji je usvojio Izvještaj o poslovanju za poslovnu 2020. godinu.

Upravni odbor BHRT-a je konstatatirao da se stari problemi, na koje BHRT ne može uticati, godinama ne rješavaju, “što ovu firmu tjera u gubitke koji već premašuju visinu upisanog kapitala”.

– Zbog neprovođenja Zakona o sistemu javnih RTV sevisa u BiH, BHRT je uskraćena za više desetina miliona KM. Najveći dužnik po osnovu neuplaćivanja prihoda od RTV takse prema BHRT-u je RTRS, a ukupni dug premašuje 52 miliona KM. Radio-televizija Federacije BiH izmiruje svoja stara dugovanja, obaveze prema izvršenim uslugama – navodi UO BHRT-a u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, sudski spor o raspodjeli prihoda, koja je propisana Zakonom, koji jasno određuje pripadnost prihoda svakog javnog RTV servisa, vodi se na sudovima preko deset godina bez ikakvog rezultata.

– Primjena Zakona omogućila bi BHRT-u ne samo poslovanje bez gubitaka, već i razvoj, te unapređenje programa i tehničkih pretpostavki koje će omogućuti veći domet signala i kvalitetniji zvuk i sliku – ističu iz Upravnog odbora.

Istovremeno, Upravni odbor BHRT-a poziva osnivača – Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da preduzme korake iz svoje nadležnosti, te pristupi donošenju novog Zakona o sistemu javnih RTV servisa koji se najavljuje godinama.

Reklame
Komentarišite

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *
Reklame
Reklame

Facebook

Reklame

Flag Counter

Aktuelno

Copyright © EKSTREMNO.NET . Created by Dizajn Arena